Wednesday, October 26, 2011

Braces: Setahun sudah berlalu

Atas permintaan anonymous(sape ntah gerangannya) maka saya dengan rela hati tanpa segan silu ingin memaparkan gambar gigi saya setelah setahun berlalu. lagipun dah janji kan dalam entri sebelum ini

Ini gambar masa mula-mula pakai braces....gigi senget sana sini...cm lagu siti plak kan...siti situ sana sini.heheh..jongang sket pun ada uolss..tapi takler mcm halimah jongang tueww... Huduh kan..hurmm sbb huduh la pakai braces..kalo tak huduh...tak kuasa nak pakai tau!!!..bukan best pun...


Ni pulak gambo gigi lepas setahun berlalu. Keteraburan dan kekapakan gigi sudah hampir hilang. Senyuman pun sudah semakin comel..haha..perasan..Gigi nie blom btol2 allign lagik..so agak sedikit frust owkeh...Memula Ortho tu cakap setahun setengah tapi ni dah setahun 2 bulan cm takleh capai jerrr..sabo jer laa..Space akibat cabutan pun x close lagi..tapi dah kecik dah space tuh...

Owkeh sampai sini je laa..lenkali update lagik.karang citer banyak2 takde idea plak nak tulis ape lagi kt next entri...adioss....

Friday, September 9, 2011

Padan muka aku....arghhh geram dgn diri sendiri

aku...mmg terer kalo bab rempit...
aku...juga terer kalo bab mencelah...opss..tapi2..bab potong2 queue tu jarang aku buat yer sbb laki aku marah..hehe..dia kata unfair utk pemandu2 lain..
dan aku juga kalo berlumba dgn M. Schumacher belum tentu dia bleh menang...hahahaha...statement gilo...
tapi hari ini dalam sejarah aku kene SAMAN  di saat on the way nak gi kije syif malam..padan muka aku...
dan nak tau tak atas kesalahan ape????????Guna henpon time memandu...arghhhhhhhhhhhh..kalo nk kene saman had laju aku masih boleh terima sbb aku kan minah rempit berhemah dan berkaliber.

APSAL AKU TAK NMPK POLIS TU???mata kemanakah???dan utk makluman aku kene saman bukan polis buat road block yer tapi kereta aku sebelah motor polis time drive dan aku gi jawab panggilan di saat itu..abes kantoi...hahaha..tu yg geram dgn diri sendiri....sbb tak perasan polis tu...kesimpulannya kekadang kita perlu di saman untuk insafkan diri..for sure aku lebih alert time driving dan mata aku lebih alert dgn persekitaran lepas ni......keh keh keh...


Thursday, August 18, 2011

Mencari isteri?

 Berikut disertakan tips-tips oleh para jejaka mencari calon isteri:
1. Nak stylo: cari isteri kaki shopping
2. Nak kaya : cari isteri anak tan sri
3. Nak sihat: cari isteri doktor
4. Nak pandai: Cari isteri cikgu
5. Nak glamer: Cari isteri artis
6. Nak alim: cari isteri ustazah
7. Nak gemuk: Cari isteri chef
8. Nak gaduh: Cari isteri samseng
9. Nak mampus: Cari isteri muda satu ofis dengan isteri tua.

Note: Lawak ini dicipta tak tau sape ntah. Saje copy tapi tak paste yer(taip satu-satu neh) nak bg blog hapdate jer..hehehe

Wednesday, August 10, 2011

Merepek di pagi hari

Di pagi yang hening dan gelap gelita. Jam telah menunjukkan pukul 2.05am. Rakan-rakan syif yang lain sedang lena diulit mimpi. Bunyi desiran server dan ekon benar-benar mengganggu jiwa. Haih...tak bleh tido neh. Rasa cm nak switch off jer server n ekon tu...tapi kalo off kan server tu for sure aku akan dapat memo transfer esok hari...Kalo transfer HQ gak takpe..ni pi anta gi oversea camno...err bukan luar negara yer..Sabah or Sarawak lorr...

Jadi aku mula merancang-rancang utk off kan aircon pula..tetapi..Gelap gelita weh bilik ekon tu. Kang ada antu kang!!eh kan bulan pose..mana ada antu..tapi..aku tetap takot nak pi buka bilik ekon tu tanpa ditemani oleh sesiapa...dalam kepala otak aku yang tak berapa nak function di pagi hari ni memikirkan kebarangkalian yang akan terjadi sekiranya aku berdegil juga menutup ekon tersebut..Kang tak pasal2 terkunci plak pintu tu..tak bleh buka dari dalam..naya kang...Kalo jerit org sumer syok tido tak dengar..cmner...adehhhh..Jadi aku membatalkan niat ku utk menutup ekon itu..

Aku terus berlalu..memeluk toto pink ku dan cuba kembali melelapkan mata. 

Sekian sahaja cerita di pagi hari..janji blog hapdate...hehe..

Wednesday, July 27, 2011

Harry +Transformer dan manusia yang tak bertamadun

Salam readers.. hahaha...ada readers ker blog aku neh...

Entry ni bukan ulasan wayang yer..hanya sekadar nk create satu pos  kat blog...so korang tau la blog aku ni still alive...hehehe..

25 Julai 2011
Hari ni merupakan hari lahir insan tercinta yang ke 28 tahun. Disebabkan kami berdua tak bekerja hari ni, maka Si Bulat Kecil(Tak bulat dah) di hantar ke TASKA supaya mama dan abahnya boleh dating untuk mengimbau saat2 romantik berdua seperti zaman bercinta dulu tanpa gangguan...

11am: Harry Potter bermula..sangat enjoy menonton cerita ni sbb segala rahsia tersingkap.Lastly kita tau Prof. Severus Snape tu baik dan sangat mencintai mak Harry Potter..dan dia mati...so sad...sedey.... Seperti biasa ending mestilah yang jahat (Lord Voldemort) mati.

1.20pm: Makan steamboat kat Johnnys...Kekenyangan...

2:40pm: Tengok Transformer plak...Pengalaman kami sgt mencabar dan menguji kesabaran tgk movie nih.kami duduk di barisan 2nd last dari belakang dan mmg betul2 tengah. Nak dijadikan cerita kat belakang seat kami ni ada segerombolan mat kelate yang lagak gayanya seperti baru pertama kali masuk panggung. Dari saat mereka2 masuk sampai wayang gambar bermula, mereka tak henti2 cuba untuk membuat ulasan tahap dewa poyo terhadap gambar yang sedang berlangsung di layar putih..even isyarat seperti 'syhhhh' diberikan, mereka masih juga tak paham2 bahasa. Pastu kaki tak reti diam, ada ke dia gerak2kan kaki sampai terkena2 seat my husband..tak selesalah kan..vibrate...En.Husband pun geram dan menghentak badannya kat kerusi tu nasib baik dia paham..stop dah..ok pastu diorg senyap...Ada lagi sorang manusia tak bertamadun dan dia duduk sebelah aku plak..Lelaki cine.. no manner....dah tau masuk cinema silentla phone..kalo sekali takpe..consider terlupa ker..ni phone dia 4x ringing and dia jawab phone...mmg panas hati. Setelah sign2 yg diberi kepada si cine ni tak diendahkan kesabaran aku makin tipis.kali ke-4 phone dia ringing aku sound dia..suruh dia keluar dengan nada yang hangin la....tapi dia diam jer... nnmpk tak selesa dah duduk sebelah aku..Tau plak ko silent phone ko lepas tu...kalo awal2 buat kan senang....

Adehh...spoil betulla bile manusia minda kelas  ketiga yang tak bertamadun dan pentingkan diri sendiri dan cuba belagak best masih wujud di bumi tercinta ini......Cerita tu mmg best tapi konsentrasi telah terganggu dek manusia2 ini.Harap takkan mengalami lagi insiden ini di masa akan datang..

Wednesday, July 6, 2011

Aku dan braces

Di malam sunyi ini....ketika aku berseorangan...tetibe..jeng.jeng..jeng....rasa untuk menghapdate blog telah datang. Maka, aku dengan sepantas kilat mencari idea apakah topik yg best utk aku merepek ketika dan saat ini...Masih igt lagi entri ketika aku mula2 pakai braces...kalo tak igt klik sini

Masa mula2 pakai braces..niat nak hapdate blog ni mmg berkobar2..kononnya tiap2 bulan nak hapdate perkembangan gigi..tapi dah setahun berlalu hampeh jerrr..baru satu entri pasal braces..well...ini kan bukan cerita hapdate sesuwai dgn tagline blog neh..hehehehe..

Hari ni aku nak cerita pasal pengalaman aku berhadapan dgn org masa pakai braces. Ada byk jenis manusia dan perangai berlainan yg telah aku hadapi selama hampir setahun aku pakai braces ni.
1) Suka menyakat - Jenis ni mmg ramai...terlalu ramai..ape motifnya aku kurang pasti. Mungkin sekadar menyakat atau mengejek aku..Bila aku tgk gigi diorg ni..hodoh jer aku tgk..tak tersusun pun..berani pulak mereka2 ni mempersendakan gigi aku...Aku tgk gigi diorg bukan lawa pun..ada yg gigi macam arnab, macam donkey, mcm tikus, gigi jarang dan lain-lain lagi...tu pun tak sedar diri...tak cermin diri....huh
Reaksi aku berhadapan dgn mereka - Buat bodo jer...kekadang pekakkan telinga..kekadang malu jugak weh..kkdg rasa nk nangis...sob sob...tapi banyak kali jugak aku kutuk balik gigi diorg..aku cakap balik kat diorg at least bila aku dah bukak braces ni...gigi aku akan cantik dan gigi korang tetap jarang/macam tikus/donkey/ arnab...hehehe

2) Menyokong - Jenis yg ni pun ramai gak. Tapi..kebiasaannya mereka jenis ni mesti gigi tak cantik  mcm gigi aku atau  mereka pun pernah berniat nak pakai braces tapi takut...atau pernah berpengalaman pakai braces...ataupun mereka mmg jenis yg positif..Seronok sembang pasal braces ni dgn diorg.

3) Takde perasaan - Jenis ni aku jumpe ada la sorang dua. Mereka ni biasanya bukan mami jarum. Jenis tak suka campur hal peribadi org dan tak kisah...Suka jugak dengan org macam ni.Hmm....agaknya kalo aku letak rantai beskal kat gigi aku br diorg kesah kot..hehehe...

4) Banyak tanya- Hmm...yg ni mmg ramai...paling letih nak layan masa mula2 mereka2 ni nampak gigi aku dipenuhi oleh besi2.Antara soklan2nye sakit tak pakai braces,berapa lama ko pakai, berapa kosnya, kene cabut tak, pakai kat klinik mana dan lain2..Tapi biasala masa mula2 je kene interview..kene sabar sikit . pastu rasa glamer sekejap..Pastu ok dah..takde lagi soklan2 yg meletihkan itu..

4) Budak2 - Adoii...tensen sungguh kalo jumpe budak2 kecik bile diorang pandang aku macam alien(time aku senyumla), siap tanya lagi "Kenapa gigi akak cmtu" atau "Kat gigi akak ape tu?"...siap muka diorg berkerut2 lagik..adeh.. Biasanya aku jawab..."Ni biar senang nak makan budak" hehehe...

5) Sedara mara - Yang ni pun letih jugak nk menerangkan.Lebih2 lagi jenis yg tak begitu menitik beratkan soal penampilan...Tapi yg jenis mementingkan penampilan diri..siap interview lagi dan begitu berminat nak tau pasal braces..Mak aku plak asik tanya bile nak bukak..agaknya dia rasa muka anak kesayangan dia ni tak berapa nk comel cm dulu...hehe..sabar yer mak..tak lama lagi dah..Masa cepat jer berlalu...nanti muka anak kesayangan mak ni lagik comel dari dulu..ahaks..

Setakat ni je la karangan aku malam ni...ni pun dah panjang..sape berjaya khatamkan karangan tanpa gamba nih aku ucapkan tahniahla kat korang..hehe...Kalo nak tengok gigi aku sekarang..nanti aku update kat next entri k..Nnti aku bagi review sekali pasal klinik aku buat braces ni...bile aku rajinlaaa.....

Note: Kat memana aku pergi ramai jerk org pakai braces. Zaman dah berubah kan...kalo zaman dulu org pakai braces mmg nmpk cm alien dan ganjil..skrg ni rasa cool jerk...tak segan pun aku nk sengih kat mana2 aku pergi...siap tayang2 lagi aku pakai braces...lagipun hanya org banyak duit jer mampu buat braces.ahaks!!perasan banyak duit sekejap ar..hakikatnye...sengkek je tiap2 bulan sbb RM200 sure keluar utk gigi jer setiap kali appointment..adesss..


Thursday, June 30, 2011

Pegawai bank

Hari ini lebih kurang pukul 10 pagi telefon di pejabat saya berdering dan kebetulan saya yang berada berdekatan phone tersebut mengangkatnya:

Saya: Selamat pagi, GFT
Pemanggil:Selamat pagi cik, Boleh saya bercakap dengan  XXX
Saya:  XXX tidak berkerja pada hari ni en.
Pemanggil: Oh boleh saya tahu dia keje bile?
Saya: Sebentar ye.(check jadual)
Pemanggil: ok
Saya: XXX berkerja pada hari dot dot dot..
Pemanggil: Oh saya telefon dari Ambank. Saya ada hal penting ni nak bercakap dengan dia. Dah banyak kali saya kol.
Saya: Saya rasa lebih baik en. telefon henpon dia.
Pemanggil: Masalahnye dah banyak kali saya kol dia tak angkat!!!(nada pemanggil berubah menjadi emo)
Saya: Oh ye ke( Sekadar menjawab sambil lewa sbb malas nk melayan panggilan yg pada saya agak berunsur peribadi dan tdk membabitkan kerja dan juga "ko punya pasal ler kalo tak dapat bukan urusan aku pun)
Pemanggil: Kalo cik jumpe dia bgtau dia bil dot dot dot dah .....bulan tak bayar(dengan nada emo memberitahu dan meletakkan telefon.

Saya terkesima sebentar.....
pehal pegawai bank ni..period pain??tekanan jiwa???giler???Tak payah la nk menjaja hal customer kat org lain..
Moral dari cerita ini: Kalo nak buat loan jgn bg no opis sebenar..hehe

Thursday, June 23, 2011

chak chak chern

Title: Chak chak chern
Description: Aliff blajar sebut "contruction"
Age: 2 tahun 10 hari
Location: Berhampiran umah nenek JB
 
video
Budak ini mmg membahagiakan saya...love u so much dear...




Sunday, May 29, 2011

tak puas ati neh...

Sy tgh tak puas ati neh...sgt tak puas ati..camne salma leh menang...saya sokong iqa wlpn org kata sore dia biasa2 jer..tapi ada aku kesah...dah aku suka dia...mungkin sbb edry kot aku suka dia...hehehe...ape2pun tahniah le salma...sore ko mmg le best..tapi aku ttp suka iqa...

Hmmm..mentor dah abis dah..so hari ahad aku dah free skrg neh..tak tau la slot ape ganti..kalo merlin cun jugak...terisi masa ahadku...bercerita pasal drama neh...asmara selasa neh pun final dah...bagos gak sbb pening kepala aku tgk konflik citer neh...tapi tak follow tak leh...siap takmo dating hari selasa sbb nk serabutkan pala otak tgk citer neh....hehe...then tak sabar nak tunggu citer nora elena neh...alahai setan...err seth tan..(sebut betul2)...kamu mmg romantik...cume apsal suka sgt pakai baju kemeja putih?????cuba pakai baju gelap2 sikit..mesti i leh cuci2 mata sket...hahaha

Hmm dragon ball pun dah nak start neh...walaupun dah tengok..tapi rasa nk tgk lagik...hehehe...teringat zaman universiti dulu..sanggup tu takmo dating kol 9.30-10 sbb nk tgk dragon ball tiap sabtu dan ahad..tapi si DIA tak tau aku layan citer neh..nk bgtau malu...so kdg2 bile dah set date kol 9 lebih tu seperti biasa aku akan late...hehe sebenarnya gi bilik tv tgk dragon ball....dan after that dgn muke selamba cakap.."sorry lambat"..alahai keruh muka si DIA dan muncung panjang sedepa..hehehe...ampun ya bang....i love u n u love me too..kan kan..kan..tapi buang karan je rasa malu tu..sbb lepas kawen br tau dia suka layan spongebob squarepant..mengalahkan anak sendirik..

Err..apsal panjang lak karangan aku neh..tujuan menulis nk bgtau tak puas ati sbb salma menang..tapi dah melalut plak...harus stop sblm aku membebel dgn lebeh panjang...tata....

Tuesday, May 24, 2011

HARI INI ADALAH.......

Hari ini adalah hari Selasa..
Hari ini saya sgt mengantuk...ngantuk giler neh....
Hari ini saya pakai baju kebaya berwarna ungu yg berumur 9 tahun(slim kan saya neh)
Hari ini saya hepi sekali sbb ada org janji nak bawa makan lepas balik kije...(stakat viccuda or sayang salmah tak main owkeh)
Hari ni 25052011.
Hari ni sebenarnya anniversary saya yg ke 3 tahun.(tu je main point entry neh..hehehe..janji blog sentiasa berupdate....)


Note 1: Comel dan hensem tak kitorg dulu...comel kan!!kan!!!hahahaha...Semoga hubungan ini kekal abadi dan bahagia selamanya...amin...

Note 2: kalo abang tak gatal2 suh induce 2 tahun lepas..ntah2 besday Aliff sama ngan anniversary kita...(ayat tak puas ati neh)

Monday, May 23, 2011

Jadual oh jadual

Terus terang saya katakan..saya sgt tidak suka membuat jadual..Lebih-lebih lagi bile dalam satu masa ramai sgt org minta cuti..penin kepala owkeh...bole pitam neh..Buat jadual ni ibarat mengatur hidup org...bagi org kerja hari sekian dan cuti hari sekian..itu blom lagi kalo callback..mmg kesian...dan yg paling kesian bile sape yang kene keje time org lain cuti...Takkan nak bg org keje straight sampai 3-4 hari..itu mmg kijam owkeh.lainlah kalo mmg dia suka..atau pun dia request..tu takpelah kan.ko takde komitmen so bolehla...tapi...tak sume org same kan..jgn anggap ko boleh dan org lain boleh....masing2 ada komitmen sendiri..ada yg suka ada yg tidak...

Berbalik pula kepada tajuk....Kalo dah ramai minta cuti atas alasan balik kg, adik kawen, hal peribadi dll...sape yg harus dikorbankan???haruskah saya pembuat jadual berkorban??sedangkan saya juga mempunyai urusan.....atau saya korbankan org lain???kijam kan!Mereka juga ada urusan..urusan peribadi dikhabarkan...tak tau la penting sgt urusan itu sehingga mungkin boleh membawa kemudaratan...Sungguh sukar membuat keputusan.....Apepun yang pasti...jgn jual ikan..harap mereka juga begitu...

Saya harus stop sampai sini..Kalo lagi panjang..tau tau pulak ape yg akan saya coretkan disini..dan tak tau pulak sape yg suka menerjah blog ini..Nanti ada pulak mulut murai berkicauan......

(source:pakcik google)


Note untuk diri sendiri: Saya suka membuat jadual yang ikut cycle..day,nite,rest,off.....

Monday, May 9, 2011

Mulakan hari dengan baik?

Permulaan hari yang baik itu mmg penting. Ada kalanya kita telah berusaha utk melalui hari dengan keadaan terbaik tetapi masih ada benda yg menyepoilkan cthnya: jalan jem, tengok muka org yg masam mencuka di pagi hari(apelah salahnya senyum kan! kedekut betol!!) ataupun ada kerja tak siap lagi akibat suka bertangguh,ataupun datang kerja lewat ataupun berjumpe dgn org yg mulut tidak diinsurankan yang hanya tau menyakitkan hati org lain jer(rasanya syrkt insuran kene jual la produk ni di masa akan dtg)..n bla..bla..bla..

Ah panjang pula madah bicara pembuka kata saya hari ni. Ape kes ni??heheh..Tapi bukan ini yg ingin saya sampaikan disini...Hari ni berlainan pula..Hari ni saya sungguh bersemangat sekali(sbb tu menggunakan 'saya' utk membahasakan diri). Start kuar umah kol 6.45 dari AB dan sampai 7.30 kat opis...dapat plak parking kat dalam.pastu beli sarapan dan air..terserempak dgn kawan seopis yg menegur dan bersembang pastu lak suh bos check keje ISO saya (Hmm...bile masa saya jadik team ISO eh..tapi bila bos bg kerja maknanya dia percayakan saya dan saya hargai..dan buat dgn rela hati cuma kekdg bila penyakit malas tu dtg..takleh ampun ye bos..kerja disubmit lambatler)dan yeah...kali ni arahan kerja itu memuaskan cuma kene touch up sikit-sikit lagi.
Memulakan hari yg baik itu mmg penting. Harap saya dapat mulakan hari saya dari saat saya membuka mata bangun tido sehingga menutup mata saya kembali utk tido semula dengan baik +ceria+bersemangat dan melakukan aktiviti yang tidak sia2 serta yang paling penting hepiiiiiiii.Bukan hari ini saja ...tetapi di hari-hari yang mendatang..ini harapan saya..amin.

(source:pakcik google)

Sunday, April 24, 2011

Sayu

Hujan lebat sgt kat luar..tetibe terpandang kalendar kat tepi meja tu...esok 25 April kan...hmmm...rasa cm ade sesuatu yg bermakna kat tarikh nie...oh yess...i got it!!!tetiba hati  jadi sayu...rasa cm nak nangis pun ada...kenapa aku hampir terlupa???alpakah??? atau masa terlalu cepat berlalu sehingga aku melupakan tarikh ini??Padahal hari lahir kami cuma beza 4 hari jer...Dah hampir 7 tahun abah meninggalkan kami sekeluarga..Ya Allah..kau rahmatilah roh arwah abahku....Semoga Allah ampunkan segala dosa-dosamu..Al Fatihah..

i miss u so much...






Friday, April 15, 2011

Kenangan lalu mengusik jiwa: Taska

Seperti yg dijanjikan dlm entri sblm ini..tetiba rasa ck cerita sesuatu yg dah lama berlalu..Cerita pasal pengalaman hantar Aliff masa dia berumur Setahun.Org kata cerita dah basi..hehehe..well ni bukan cerita hapdate kan...so i ceritala sesuatu yg  lgsg tak update...heheh.moga2 jadik pengajaran bagi parent yg lain.. Kami decide hantar Aliff ke Taska IIlham seksyen 20 sbb pengasuh dia bgtau takmo jaga dah.Alasan:Suami dia keje syif...Then after ktorg buat lawatan sambil menengok2 beberapa taska berdekatan kami pun decide hantar ke taska hampeh tu sbb environment dia cm ok..

Hari pertama hantar Aliff...mmg nmpk sgt dia blur...Rasa kat hati ni mmg sayu giler masa nk hantar dia..hari tu tak keje so hantar dia nk test jer...hantar kol 11 then amek kol 4.30..Tau tak ape jadik...dia kene cakar kat muka..dan yg cakar dia tu anak pengasuh tu sendiri..kata pengasuh sorg lagik tu..anak pengasuh tu mmg buas berbanding budak2 yg lain.....Sayunye hati tgk muka dia...taper2 baru first day..konon nk sedapkan hati nih..

Hari kedua hantar..ketiga..keempat..kelima....keenam.............................................Aliff masih lagik menangis setiap kali dihantar pagi2...nampak jer gate taska tu dia dah meraung..cm fobia...Ader sekali time  abah dia hantar..terlupe lak nk bagi pengasuh dia beg baju dia. Abah dia pun patah balik la...pi balik Taska tu dan nak tau ape jadik!!!! Suara Aliff nangis masih lagi kedengaran...cume agak sayup...mungkin dia letak Aliff dlm bilik kot...takmo bg org dgr..dan bile balik mesti ada je kesan cakaran terbaru yg Aliff terima dan dgr kabar dari budak yg sama...Mmg sakit sgt hati ni bile pengasuh tu sendiri(mak budak tu) tak mintak maaf pun....Ade sekali spot check amik Aliff dalam kol 3. Dr luar pintu dgr suara Aliff nangis..Then bile dah amik Aliff masuk kat kete dia berak rupenye..haihhh..pengasuh dia tak cuci lagik...mana budak ni tak menangis.....then ape lagik terus ketuk balik pintu taska tu bgtau pengasuh tu Aliff berak.Tersengih2 pulak diorg ni br nak pi cuci..Masa hantar Aliff kat Taska ni...time keje pun asik teringat kat dia..hati mmg lgsg tak tenang.


Ha...tgk ler...hati ibu mana yg tak sedih bile amik anak tgk2 anak cedera...Ni bukan cakaran biasa..dalam cakaran ni..Geram tol..padahal bukan hantar hari2 pun...kalo nk dikira lebih kurang sepoloh hari je dalam bulan tu hantar Aliff kat taska ni.Ni cakaran terakhir yg Aliff terima. pastu kami insaf dah..takmo hantar Aliff kat situ lagi..Rasa sgt bersalah pada Aliff..Sampai skrg pun kalo perati betul2 pipi dia nampak lagi kesan cakar tu even dah bubuh bio oil pun...mungkin sbb kulit dia putih kot...

Bile mak dia(pengasuh lama) tau yg Aliff kene cakar teruk cmtu..dia pun nk jaga Aliff balik. Lega rasa hati neh...Skrg Aliff dah ada ibu baru...dah setengah bulan ibu dia jaga...Nampak ibu baru Aliff ni penyayang sgt..lega hati neh...hantar ALiff kat tempat baru neh, 2 hari jer dia nangis...tu pun sat jer...pastu okeh dah...nmpk dia dah serasi kat situ...Siap leh cerita kat kami dia tgk upin ipin kat situ...blajar menconteng..ada meja kerusi sendiri..dekat lak ngan rumah...nmpak berkembang sikit Aliff kat situ...

Bukan senang nak membesarkan anak. Lebih2 lagi bagi ibu bapa yg berkerjaya. Nampak mmg mudah tapi berat mata memandang berat lagi bahu yg memikulnya. Sebenarnya kami terkilan bos taska tersebut tak kol kami pun minta maaf sedangkan dia tahu anak kami kene cakar cmtu.

Monday, April 11, 2011

"uma Aliff nyan mama nyan abah"

Dah lebih 2 bulan blog ini tak dikemaskini dan tetibe je hari ni datang ilham nak update blog...sampai  nak buat 2 entri sekaligus..satu pasal rumah dan satu lagi pasal pengalaman hantar Aliff di Taska IIham seksyen 20 masa dia berumur 11 bulan ...Nak bgtau satu dunia cmner tensennye masa hantar Aliff gi sana...tapi pikenyer pike hari ni rasa cm nak hepi mood jer so taknak menyemakkan otak recall balik benda2 sedih tu...so nak layan jer citer pasal umah..pasal taska tu maybe kalo rajin akan dihapdate dalam episod seterusnya owkeh...

Rumah ni kami tak bagi nama lagi....takde idea...tapi kalo tanya Aliff...dia akan jawab "uma Aliff nyan mama nyan abah" dengan gaya pelat comelnye tuh...so inilah umah kami..

Ni la depan umah...gambar diambil masa 6 bulan lepas kot....masa menghitung hari tggu kunci umah yg akhirnya diserahkan pada kami pada 1.1.11


Ni view dr sliding door...kami masih tak dapat membiasakan diri dok umah teres sebenarnya sbb tu 2 biji kete tu parking kat luar...dah terbiasa dok umah flet.Banyak keje tau kalo parking dalam..mula2 bukak pad lock main gate..then keluarkan kete..pastu keluar balik dr kete... lock main gate tu..masuk balik dalam kete n jalan...fuhhh banyak keje kan...


Ni dalam umah....part2 lain takyahla sbb lapang je umah ni dan sepah lagi yang ada hanyalah set sofa kami yg dah agak buruk pun...next entrila kalo rajin nak hapdate....


Budak kicik ni baru jer jatuh 5 anak tangga hari ni...kalo naik ngan dia nak "didi didi" (sendiri...sendiri) siap tepis tangan kita nak pegang dia...ha amik ko!!!..walaupun cuak sebenarnya dgr abah dia citer jatuh tangga...


Ni Kc kami...simple n material Melamin ABS jer...corak arlington pine...cita2 nk I Gloss kaler oren mix putih tapi bolehla...budget takde neh...Oven pun takde sbb my hubby kata "bukan guna selalu pun nnti jadik sarang tikus"....huh...sarang tikus!!!...geramnya dengar..taper taper mimi...think positif....bagus jugak takyah susah2 nk masak ape2 kan...kalo teringin makan pizza ker...leh terus gi PIZZA HUT kat Subang yg maha best tuh..dekat jer kan....ataupun umah Ida tu dekat jer.leh jalan kaki lagik...hehehehe..


Ni dry yard kami...Tak buat ape pun tempat ni...just letak mesin basuh n buat tempat jemur baju...dan swimming pool mini Alifff...Kitorang pun join sekaki..hehehe..

Alhamdullilah...Syukur akhirnya kami berjaya memiliki rumah sendiri...Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki kami sekeluarga....amin

Note: Nak cari pokok2 plak pas ni...nk tambah seri umah ni..tapi artificial jer kot sbb my hubby kata kesian dera pokok..tak bg makan minumlak nnti...hurmmmm

Friday, January 28, 2011

Time kacih shayang

Entri ini ditujukan untuk my hubby...diulangi untuk my hubby sajer k..kalo korang rasa berbulu lepas baca entri ni..padan muka korang sbb aku dah ingatkan..

My dear hubby...time kacih sbb jaga Mimi n Aliff time kami same2 demam..kami tak plan pun nak demam serentak..Memula Aliff yg demam pastu dia spread out the virus to me and finally on thursday night my temperature increase to 38.2...Walaupun mula2 abg tak caya..betul ker mimi demam..siap amik termometer pi ukur tu..nasib baik termometer tu berfungsi dgn baik..risau gak sbb dok mengadu demam kat abg tetiba termometer tu pi ukur 37 jer..heheh

My dear hubby..time kacih sbb letakkan cool fever kat dahi mimi ni..walaupun cool fever tu abg beli yang for baby(Aliff punye) bukan yg utk org dewasa...tapi ia betul membantu..then thanks again sbb serve kan air suam, air milo n panadol to me..

My dear hubby..sori sbb time mimi demam, abg kena layan 2 org serentak..kena buatkan susu utk Aliff, kena tepuk punggong Aliff time dia tidur kena buat tu,buat ni..mimi meracaula n macam2 lagi..sampai abg tak tdo the whole night...n yg paling penting..thanks a lot dear sbb amik cuti rehat on Friday sbb nak jaga kami berdua...i really appreciate that..


Note: Walaupun umah kita seperti dilanda GARUDA skrg...mainan Aliff bersepah merata tempat ..harap abg dapat repair balik rel langsir yg tercabut dek ditarik si bulat comel tu secepat mungkin...takkan takde langsir kot..hehehe lagipun kita nak pindah 2 bulan lagi kan..Jasa baikmu akanku kenang sepanjang hayat..love u so much..mmuahhhhh

Wednesday, January 26, 2011

Laparrrr

Saya tgh lapar ni..dahler baru baca blog pasal karipap sedap..hehe..terliur pulak..hari ni makan n.goreng jer..nasi goreng yg lgsg x pedas sbb buat utk Aliff....n of course ler kalo tak pedas maka kurang sedap gamaknya..n sbb tak sedap maka kuantiti yg masuk ke perut amatla sedikit..
Tadi incik husband belikan n.ayam lepas dia balik keje...tapi dok kalut nak siapkan baju Aliff, iron baju keje dia n mandi n layan Aliff yg tgh demam tu maka kononnya nak bawa gi opis la...Lagipun kalo keje night syif serius mmg amat mudah lapar....tapi malang sungguh...tertinggal plak....
hmm nampaknya makan esok jer la...kalo dah sampai opiss jgn harap ler nak keluar..nk tepon en.mekdi pun malas....
hmm hari ni ketua syif saya tak sihat...so sayalah second bos of the night...sebenarnya dah plan nak tdo awal sbb kalo dah tdo tak laparla kan...tapi memandangkan bos saya tu tak sihat n mintak saya cover...maka saya yg mmg amat berdedikasi ni sanggup utk berjaga malam..hehehe(jgn percaya...tipu jer ni..japgi akan ku cari pot di bawah meja itew utk merehatkan badan..heheheheh)..sekian luahan hati org yg sedang kelaparan dan dalam kebosanan..